عفو بین‌الملل:

"مسائل اجتماعی"بهانه درستی برای ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان نیست

اگر تنها یک توصیف برای زنان عربستانی وجود داشته باشد آن هم زیر سایه قرار داشتن است. مهم نیست یک زن در عربستان چقدر سن داشته باشد در هر صورت او از نگاه دولت این کشور همانند یک کودک است.

33-427.jpg

در عربستان همانند دیگر کشورهای دنیا فرهنگ و باور برتری مردان بر زنان به شدت رواج دارد اما این مساله تنها چالش پیش‌روی کار زنان این کشور نیست بلکه دولت نیز به برقراری این باور دامن زده و به مردان کمک می‌کند تا بر زندگی زنان در خانواده‌هایشان احاطه و کنترل داشته باشند.

مردان در این کشور به راحتی می‌توانند مانع از ادامه تحصیل، اشتغال و ازدواج دختران و یا همسران خود شوند و یک مرد به راحتی قادر است به طور یک طرفه همسر خود را طلاق دهد. همچنین در بسیاری از موارد که مردان، زنان تحت سرپرستی خود را در خانه نگه داشته و یا حبس کرده‌اند آنها به هیچ طریقی نتوانسته‌اند از این وضعیت رهایی یابند.

ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان از جمله مواردی است که دولت توانسته به این وسیله موجب رواج فرهنگ مردمسالاری در این کشور شود. در حال حاضر هیچ سیستم حمل و نقل عمومی وجود ندارد و جز در شهر مکه، شما در هیچ نقطه دیگری قادر نیستید برای رفتن از نقطه‌ای به نقطه دیگر از اتوبوس یا مترو استفاده کنید.

زنان عربستانی مجبورند برای رفتن از نقطه A به نقطه B‌یک ماشین بخرند و سپس یکی از مردان خانواده را متقاعد و یا یک راننده از آسیای جنوبی استخدام کنند تا کار رانندگی را برای آنها انجام دهد.

این وضعیت که هر روزه دست به گریبان زنان این کشور است سبب شده تا آنها برای ادامه تحصیل، اشتغال و حتی مراجعه به پزشک دچار رخوت و چالش شوند.

زمانی که از مقامات عربستانی درباره ممنوعیت رانندگی زنان سوال می‌شود پاسخ آنها "جامعه" است. آنها معتقدند که خود جامعه مانع از رانندگی‌ زنان می‌شود؛ در حالیکه وقتی که یک زن پشت فرمان می‌نشیند این پلیس است که او را متوقف می‌کند نه جامعه. پلیس در این شرایط راننده زن را به نزدیک‌ترین ایستگاه پلیس منتقل می‌کند و سپس خواستار حضور مردان خانواده او می‌شود تا برای عدم تکرار این کار تعهد بدهند.

زنان از سال 1990 تاکنون برای پایان این ممنوعیت در کشورشان تلاش کرده‌اند. در یک اقدام اعتراضی در سال 1990 میلادی 47 زن در خیابان‌های شهر دست به رانندگی زدند که بعدتر با اخراج از کار مواجه و ممنوع‌الخروج شدند. زنان در آخرین اعتراض خود قرار است امروز (26 اکتبر) برای پایان ممنوعیت رانندگی‌شان با خودرو در خیابان ظاهر شوند و رانندگی کنند.

در این راستا فعالان حقوق زنان از زنانی که گواهینامه رانندگی بین‌المللی دارند خواسته‌اند که پشت فرمان خودروهای خود بنشینند و از مقامات بخواهند که به این ممنوعیت بی‌اساس پایان دهند.

سازمان‌های بین‌المللی مدافع حقوق بشر همزمان با تشکیل کمپین رانندگی زنان در عربستان از دولت این کشور خواسته‌اند تا ضمن احترام به حق آنها زنان مبنی بر رانندگی به ممنوعیت آن پایان دهند.

روتنا بگوم، پژوهشگر حقوق زنان در خاورمیانه و شمال آفریقا در دیده‌بان حقوق بشر اظهار کرد: غیرقابل باور است که در قرن بیست و یکم در کشوری چون عربستان زنان اجازه رانندگی نداشته باشند. اکنون زمان آن است که دولت با لغو این ممنوعیت به تبعیض‌های جنسیتی علیه زنان پایان دهد و راه اصلاحات را در این زمینه باز کند.

بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی دیده‌بان حقوق بشر، ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان زمانی شکل قانونی به خود گرفت که جمعی از زنان این کشور در سال 1990 پس از مشاهده سربازان زن آمریکایی در حال رانندگی دست به تظاهرات زدند و به سمت ریاض پایتخت این کشور رانندگی کردند که این اقدام همان‌طور که در بالا گفته شد با واکنش شدید دولت روبرو شد و در پی آن یک مفتی عربستان اعلام کرد رانندگی زنان خلاف اسلام است و موجب هرج و مرج می‌شود.

همان‌طور که انتظار می‌رود عربستان تنها کشور دنیاست که زنان در آن اجازه رانندگی ندارند و تلاش‌های آنها نیز تاکنون بی‌نتیجه مانده است. در 22 اکتبر 100 شخصیت مذهبی برای توقف موج جدید درخواست‌های زنان برای رانندگی به دفتر پادشاه مراجعه کردند و خواستار ادامه ممنوعیت رانندگی زنان شدند.

این شخصیت‌ها معتقدند که رانندگی زنان موجب بروز مشکلات اجتماعی خواهد شد.

علاوه بر این سازمان عفو بین‌الملل نیز خواستار پایان ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان شد.

سعید بومدوها، سرپرست برنامه‌های خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بین‌الملل، گفت: مقامات عربستانی به بهانه مسائل اجتماعی مانع از رانندگی زنان می‌شوند؛ در حالیکه مدعی عدم تبعیض علیه زنان هستند.

وی ادامه داد: این تبعیض‌ها به اینجا ختم نمی‌شود. زنان همچنین اجازه سفر ندارند و در صورت اعتراض نیز با تهدیدهای تلفنی و اینترنتی و بازداشت مواجه می‌شوند. در بسیاری موارد فعالان مجبور شده‌اند برای عدم رانندگی به دولت تعهد بدهند.

بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی عفو بین‌الملل، در طول هفته گذشته وزیر کشور عربستان دو بار متوالی تاکید کرد از ممنوعیت رانندگی زنان حمایت می‌کند و دیگر مقامات نیز از این رویکرد استقبال می‌کنند.

این در حالی است که حکومت عربستان همواره به دلیل نقض حقوق بشر مورد انتقاد بوده است.

عفو بین‌الملل اخیرا در گزارشی که به سازمان ملل ارائه شد، به جزئیاتی در مورد سرکوب‌ها در عربستان از جمله بازداشت‌های خودسرانه، محاکمه‌های ناعادلانه، شکنجه و دیگر بدرفتاری‌ها علیه زندانیان در طول چهار سال گذشته اشاره کرده است.

در این گزارش که در آستانه نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو در روز دوشنبه هفته گذشته منتشر شد، آمده است هم‌اکنون حدود 30 هزار نفر زندانی سیاسی در عربستان وجود دارد.

بر اساس این گزارش، از دیگر موارد نقض حقوق بشر در عربستان وضعیت نامناسب کارگران مهاجر در این کشور است. قوانین کار در عربستان به کارفرمایان اجازه می‌دهد تا نیروهای خارجی خود را به راحتی هدف انواع سوء استفاده‌های فیزیکی و یا اخلاقی قرار دهند و آنها را مجبور کنند حتی بدون دستمزد ساعات طولانی در شبانه‌روز کار کنند.

منبع خبر